Hein Ruyten Trofee

Ik heb iets met de Yngling. Al jaren.
Als klein jongetje zat ik ooit over de Goïngarijpster Poelen te turen nadat de wedstrijden waren afgelast. Het waaide een dikke 7, dus best wel hard. Het beeld van de twee Ynglings die het meer over kwamen varen, vol zeil en spinaker er op, staat me nog steeds helder op het netvlies. Een machtig mooi gezicht.

In die tijd had ik nog niet echt een doel als zeiler. Sterker nog, ik vond zeilen niet eens zo heel erg leuk. Tot windkracht 3 ging het wel, maar daarboven werd het eng. En vanaf 7 was het weer prima, want dan werd er niet gevaren. Ook best. Behalve door die twee Ynglings dus. En op de één of andere manier leek het me leuk om ooit zelf in een Yngling te varen.

Jaren later gebeurde dat. Samen met Hylke Engelsma en Gerben Meeter stapte ik in de NED 108, waar ik mijn broer Thom verving. Mijn positie was voordekker. Niet zelf sturen, dat is niks voor mij, ik moet dicht bij de mast zitten. Dat is altijd zo geweest, ook in de Flits, Schakel en Vaurien. De NED 108 is vervangen voor de NED 109, een schip waar we best goed in mee konden komen. Op een dag dat het zeilen op Sneek was afgelast wegens te harde wind, zijn wij het water op gegaan. Dikke 7, vol zeil en spinaker. Ik gedachten zag ik het beeld van de Ynglings op de Goïngarijpster Poelen weer, maar nu voer ik er zelf in. Ik ben nog altijd blij dat ik de kans heb gehad om in zo'n fantastische boot te varen!

Het BMW Nationaal Jeugdzeilplan geeft zeilers deze kans ook. Deze stichting heeft als doel om getalenteerde en gemotiveerde zeilers te ondersteunen en heeft hiervoor een aantal Ynglings beschikbaar. Een voortvloeisel hiervan is de Hein Ruyten Trofee, die afgelopen weekend werd gevaren. Een gezellig evenement met 34 Ynglings aan de start. Het grootste startveld van het jaar in Nederland!
Voor de toeschouwers was een rondvaartboot ingezet die als varende tribune over de Langweerder Wielen voer. Als het zeilen niet bij het publiek kan komen, dan brengen we het publiek maar naar het zeilen. Met koffie en soep...

En ik mocht weer foto's maken. Dat doe ik vaker voor de Yngling klasse, en dat is altijd leuk. De foto's zijn klaar en opgestuurd naar de Yngling klasse. En natuurlijk staan ze ook online in mijn webshop.

En bij het maken van de foto's zit ik, net als bij het zeilen, weer niet aan het roer. Dat laat ik aan mensen over die dat goed kunnen, zodat ik de zeilboten netjes op de plaat kan zetten. En daarbij zie ik nog regelmatig in gedachten die twee Ynglings op de Goïngarijpster Poelen voor me...